ΑΡΧΗ ΤΗ ΙΝΔΙΚΤΟΥ: ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ!!!

2021-08-27

   Όπως μας είναι γνωστό, με τον μήνα Σεπτέμβριο αρχίζει το νέο Εκκλησιαστικό Έτος. Και η Εκκλησία αναζωπυρώνει το Μήνυμα της Κατηχήσεως προς τον Λαό του Θεού. Είναι η Ομολογία της Πίστεως και της Ευσεβείας. Είναι η βίωσης της Ορθοδοξίας στην ζωή μας. Δηλαδή η βίωσης της Αληθείας του Θεού στη ζωή μας. Είναι η Λειτουργική και Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, στην οποία έχουμε την κλήση από Θεού να συμμετέχουμε συνεχώς και να βιώνουμε το Μυστήριο της Σωτηρίας.

   Αυτή είναι η Ιερά Κατήχησης. Η παιδεία εν Χριστώ Ιησού, η επίγνωση της Αληθείας του Ευαγγελίου, η ορθοπραξία της Αγίας Ορθοδοξίας στην ζωή μας, άσκηση, η μετάνοια, η συμμετοχή στα αγιαστικά Μυστήρια της Εκκλησίας, η Δόξα του Θεού, η Μαρτυρία της Εκκλησίας, η σωτηρία των ανθρώπων.

   Αυτό το Μήνυμα ανανεώνει η Εκκλησία μας στην ζωή μας, με την έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Και το Μήνυμα τούτο είναι πάντοτε νέο και πάντοτε ανανεωμένο. Διότι ο Χριστός είναι «χθες και σήμερα ο αυτός και εις τους αιώνας». Και η Αλήθεια του Ευαγγελίου είναι «χθες και σήμερον η αυτή και εις τους αιώνας»(Εβρ. ιγ΄8).

  Με αυτό το μήνυμα καλούμε όλους σας, αδελφοί, στην πνευματική αυτή πορεία της νέας πορείας της Κατηχητικής Περιόδου, για την πνευματική και ηθική προκοπή και προόδου όλων μας, ιδιαιτέρως των παιδιών μας και των νέων, που η νέα εποχή των πραγμάτων και των αντιλήψεων, τους παρασύρει συνεχώς σε μια ηθική και πνευματική αναρχία, σε μια σύγχυση ιδεών και φρενών, σε μια ανειλικρινή και υποκριτική συμπεριφορά και τόπο ζωής.

    Ο Λόγος του Θεού και τα Αγιαστικά Μυστήρια της Εκκλησίας, ως βίωμα και τρόπο ζωής, είναι η συνεσταμένη της σωτηρίας μας. Και αυτά υπηρετεί και διακονεί η Εκκλησία. Άνευ και εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία. Με την Εκκλησία οδεύομε στην κατάκτηση της σωτηρίας μας, που είναι η κατάκτηση της όντως ζωής, που οδηγεί στην αιωνιότητα, στην ατελεύτητον ζωή και το μέγα έλεος του Θεού.

  Η βαναυσότητα της συμπεριφοράς, η απιστία και η αθεΐα, η αμαρτία και η ασωτία, η αισχρότητα και η ανηθικότητα, η βλασφημία και η αίρεση, η πλάνη και η κακοήθεια, ο εγωισμός και η απληστία, η κακότητα και η σαρκικότητα, η ανειλικρίνεια και η υποκρισία, η αποστασία από το Θεό, συνθλίβουν τη ζωή μας και δηλητηριάζουν την ύπαρξη μας. Αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο από το πραγματικό νόημα της ζωής και δημιουργούν την σκληρή πραγματικότητα με πολλά αδιέξοδα και ερείπια.

   Και έρχεται ο Χριστός να διακηρύξη: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»(Ιω. η΄32). Και η αλήθεια είναι αποκάλυψη του Θεού, η οποία αναζητεί τον άνθρωπο, για να καταστήση μέτοχο της ζωής, της όντως ζωής. Ο Χριστός λέγει και πάλιν: «Εγώ ήλθον, ίνα ζωήν έχωσι οι άνθρωποι και περισσόν έχωσιν»(Ιω. ι΄ 10). Ο Χριστός ενανθρώπηση και αποκάλυψε το Μυστήριο του Θεού και το Μυστήριο της ζωής. Ο Χριστός απεκάλυψε την Αλήθεια, η οποία ελευθερώνει τον άνθρωπο από πάσα δουλεία και τυραννία και αμαρτία. Η αλήθεια του Θεού είναι η ελευθερία της ζωής, και η ελευθερία της ζωής είναι όντως ζωή. Ο Χριστός ήλθε για να ζουν οι άνθρωποι ελεύθεροι και να οδηγούνται εις την όντως ζωή. Λέγει και πάλιν ο Χριστός: «Εγώ ειμι η και η αλήθεια και η ζωή»(Ιω. ιδ΄6). Ο Χριστός είναι η οδός που οδηγεί εις την αλήθειαν, η οποία κατακτά και βιώνει την όντως ζωή. Και η αλήθεια του Ευαγγελίου είναι «ρήματα ζωής αιωνίου»(Ιω. στ΄68).

Αυτά «τα ρήματα ζωής αιωνίου» διακονεί και ιερουργεί η Εκκλησία και προσφέρει στον Λαό του Θεού, για την όντως ζωήν. Και μας καλεί συνεχώς εις συμμετοχή για την όντως ζωή, με την πρόσκληση του Κυρίου Της: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς»(Ματθ. ια΄ 28). «Τον ερχομένον προς με, ου μή εκβάλω έξω»(Ιω. στ΄ 37).

       Αδελφοί μου! Ακούστε την πρόσκληση του Κυρίου.

   Προσέρχεσθε τακτικά στην Θεία Λειτουργία, τις Ιερές Ακολουθίες της Μητέρας Εκκλησίας, όπου λαμβάνουμε τον αγιασμόν, την ευλογία του Θεού. Προσέρχεσθε στις κατηχητικές συγκεντρώσεις, στο θείο Κήρυγμα. Στείλτε τα παιδιά σας στα Κατηχητικά. Θερμάνετε τη ζωή σας με την πίστη, την αγάπη, την ελπίδα, για να δώσετε καταξίωση και να καταλάβετε το νόημα και τον προορισμό της ζωής. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να σωθούν, να προστατευθούν, να προοδεύσουν, να κατακτήσουν την ζωή. Ο Ιησούς είναι η χαρά και η ζωή της νεότητος. Ο Ιησούς είναι η ειρήνη και η δικαιοσύνη της νεότητος. Ο Ιησούς είναι η αλήθεια και η αγάπη της νεότητος.

   Αγαπημένα μου παιδιά, νέοι και νέες! Ο Ιησούς σας αγαπά με πάθος. Ο Ιησούς σας λέγει πάντοτε την αλήθεια, που δίδει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ο Ιησούς σας οδηγεί στην πρόοδο και στην προκοπή. Γιατί η αλήθεια Του είναι ξεκάθαρη, Γιατί η αληθειά Του δίνει την πραγματική ελευθερία, που οδηγεί στην κατάκτηση της ζωής.

    Αγαπημένα μας παιδιά! Η Εκκλησία σας περιμένει. Ελάτε στην Θεία Λειτουργία, Ελάτε στα Κατηχητικά. Γίνετε Μαθητές του Χριστού. Με την παρρησία της αλήθειας και της αγάπης του Ιησού, θα γίνετε οι πραγματικοί νικητές της ζωής.

    Προσέξτε, ότι ο Μήνας Σεπτέμβριος, που είναι ο πρώτος Μήνας του Εκκλησιαστικού Έτους αρχίζει με την γιορτή της Γενήσεως της Θεοτόκου, και στο μέσω του έχει την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Αυτό σημαίνει ότι η Παναγία είναι η απαρχή της ζωής, είναι η Μητέρα της ζωής, αφού μας πρόσφερε τον Εναθρωπήσαντα Θεόν, Τον Ιησού Χριστόν, που είναι η ζωή του κόσμου, και ότι ακόμη η ζωή θα μεράσει από τον Σταυρόν για να ανατείλει η Ανάσταση, στην όντως ζωήν.

    Αγαπήσαμε την Κυρία Θεοτόκο, ως την Μητέρα της ζωής. Σηκώνουμε τον σταυρό μας, με άσκηση και μετάνοια, τον σταυρό της αρετής και της προόδου και κατακτήστε την ζωή. Διαβάζεται κάθε μέρα στο σπίτι τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, το Ψαλτήρι την Καινή Διαθήκη. Αγαπήστε τον Θεό. Αγαπήστε την Μητέρα μας Εκκλησία. Αγαπήστε την πρόοδό σας, την σωτηρία σας. Και αναλάβετε τον αγώνα για την νίκη, για την όντως ζωή.

    Με αυτά τα Μηνύματα της όντως ζωής, εύχομαι σε όλους σας, για το νέο Εκκλησιαστικό Έτος, χρόνια πολλά, μακροημέρευση, και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.