Χειροτονία εις πρεσβύτερον από τα ευλογημένα χέρια του Μητροπολίτου Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

2021-06-24

   Εκ της Ιστοσελίδας Ρομφαίας...

Το Γενέθλιο του Προδρόμου στην πανορθόδοξη παράδοση τιμάται όλως ιδιαιτέρως και χαίρει η παγχριστιανική οικουμένη για την ομολογία, τη μαρτυρία και τα θαύματα του Βαπτιστού και σεβασμιωτέρου πάντων τούτου Προφήτου.

   Στην Κοινότητα του Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής η ημέρα αυτή ξεχωρίζει, γιατί δεν υπάρχει ψυχή που να μην χτυπά και σκιρτά από τα λόγια του Βαπτιστού Προστάτου της.

   Για φέτος το πανηγύρι έλαβε λαμπρότερη μορφή, γιατί ο οικείος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος εθεώρησε καλό να χειροτονήσει Πρεσβύτερο και να χειροθετήσει Αρχιμανδρίτη τον Πρωτοδιάκονο του π. Θεόκλητο Παρδάλη, έναν Κληρικό υπόδειγμα που τιμά το ράσο εξ απαλών ονύχων, καθότι τυγχάνει υιός Ιερέως, του αειμνήστου πατρός Νικολάου και της Πρεσβυτέρας Αικατερίνης.

   Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος φανερά συγκινημένος ετίμησε με τον καλύτερο τρόπο το δικό του πνευματικό ανάστημα.

   Στην ομιλία του ο Διάκονος και νυν Πρεσβύτερος παρομοίασε τη διακονία του με εκείνη του Προδρόμου και την περιέγραψε με θαυμάσιο τρόπο, τιμώντας την ημέρα και το μήνυμά της. «Από σήμερα αναλαμβάνω τη διακονία, είπε ο π. Θεόκλητος, ως άλλος Πρόδρομος και εγώ, να προπαρασκευάσω τον δρόμο Αυτού, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, και να οδηγήσω σε Αυτόν κάθε λογικό πρόβατο, και να θύσω την ψυχή μου υπέρ Αυτού. Επίσης, σήμερα δανείζω τα χέρια μου και τη γλώσσα μου στον μέγα Αρχιερέα Χριστό, ώστε και εγώ ο ανάξιος να αναφωνήσω "μετανοείτε · ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών" (Ματθ. δ' 17)»!

   Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Ιερισσού, αφού υπενθύμισε ότι στον Διάκονό του έδωσε το όνομα του Πνευματικού του Γέροντος αοιδίμου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου του Φιλιππαίου, στάθηκε ιδιαιτέρως στα δύο μεγάλα θέματα του λειτουργικού χρόνου που η Εκκλησία μας κατ' αυτήν την περίοδο τιμά. Το πλούτισμα του κόσμου με την ζωοπάροχο παρουσία του Αγίου Πνεύματος, το γεγονός της Πεντηκοστής που υποστασιάζει την Εκκλησία και το ανάστημα του μαρτυρήσαντος τον Κύριο Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

   «Στην Εκκλησία, παιδί μου Θεόκλητε, είπε ο ομιλητής, ζούμε μια διαρκή Πεντηκοστή, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο. Τελούμε πάντοτε την Πεντηκοστή, γιατί η Θεία Χάρις του Πνεύματος την ίδια την Εκκλησία καλλιεργεί. Αν δεν ήταν παρόν το Άγιο Πνεύμα, δεν θα συνίστατο η Εκκλησία· εφ' όσον όμως η Εκκλησία υπάρχει, είναι φανερό ότι το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν. Ο Άγιος Ειρηναίος θα μας πει ότι Εκκλησία υπάρχει εκεί όπου είναι το Άγιο Πνεύμα, ενώ καταπληκτική είναι η θέση του Μ. Βασιλείου, ότι κόλαση είναι "η εις το διηνεκές από του Πνεύματος αλλοτρίωσις". Για τούτο μην ξεχνάς τον Θείο Παύλο, παιδί μου: "Άνθρωπος που δεν έχει μέσα του το Πνεύμα του Χριστού, δεν ανήκει στον Χριστό". Λοιπόν, Θεόκλητέ μου, κοίταξε ποτέ να μη μείνεις ορφανός από τη Χάρη του Παρακλήτου, να μη μείνεις ορφανός από την παρουσία του Παρακλήτου. Θα έχεις χάσει τον δρόμο σου»!

   Και συνέχισε: «Στο τροπάριο του Αγίου Προδρόμου αναγράφεται· "...σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε"! Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόδρομος ζητεί από σένα να γίνεις Προφήτης, δηλαδή εξαγγελεύς και διαγγελεύς της αλήθειας του Χριστού! Να Τον κηρύσσεις ως τέλειο Θεό και τέλειο άνθρωπο, τον Αμνό του Θεού που σφαγιάστηκε και σφαγιάζεται για τη σωτηρία του κόσμου. Μ' άλλα λόγια, η Εκκλησία σε θέλει πνευματοφόρο και εξαγγελέα της αλήθειας του Χριστού! Αυτό γυρεύει από σένα, αυτό που από μικρό παιδάκι το έζησες από το πρόσφορο του λευΐτη πατέρα σου, από το Ιερό που διακονούσες και από τη ζωή της μάνας σου πρεσβυτέρας, που σε καμαρώνει τώρα περιβεβλημένο με τον πορφυρένιο μανδύα της Εκκλησίας. Άξιος!".

   Ο Λαός του Θεού κατέκλυσε τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Κομπόγιαννο και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Στυλιανό Γεωργακούδη, ενώ πλειάδα Ιερέων συμμετείχε στην Ευχαριστιακή Σύναξη, τόσο από την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, όσο και από τις όμορες Ι. Μητροπόλεις. Τα ιερά αναλόγια μαζί με τους εκλεκτούς Ιεροψάλτες του Ναού, ετίμησε ο μουσικολογιώτατος κ. Στυλιανός Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

   Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος με ειδική πλακέτα τίμησε τον επί εξηκονταετία Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Χρήστο Τσαγκόπουλο, που έχει στολίσει και διακονήσει πλείστα όσα Αναλόγια της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού. Τέλος, συνεχάρη τον Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως, του οποίου πνευματικό τέκνο τυγχάνει ο νεοχειροτονηθείς και τον ευχαρίστησε για το εκκλησιαστικό φρόνημα που έχει εμφυσήσει στο πνευματικό του τέκνο.