«Ο ΔΕ ΘΕΟΣ ΠΑΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, Ο ΚΑΛΕΣΑΣ ΥΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΔΟΞΑΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΙΗΣΟΥ ΟΛΙΓΟΝ ΠΑΘΟΝΤΑΣ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΥΜΑΣ, ΣΤΙΡΙΞΕΙ, ΣΘΕΝΩΣΕΙ, ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ».

2020-07-12

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου, 12η Ιουλίου 2020 και το σημερινό Ευαγγέλιο μας εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια Ευαγγελιστής Ματθαίος, μας την θεραπεία των δύο αυτών δαιμονισμένων και μας αποκαλύπτει πάρα πολλά ωφέλιμα και σωτηριώδη διδάγματα.

Πρώτον διδασκόμαστε ότι εκτός από τους Αγγέλους του Θεού υπάρχουν και πονηρά πνεύματα, οι δαίμονες. Η ύπαρξη των δαιμόνων επιβεβαιώνεται όχι μόνο από την Αγία Γραφή αλλά και από τον ορθό λόγο, διότι η άρνηση της υπάρξεως αυτών, συνεπάγεται και η άρνηση της υπάρξεως αυτού του σκοπού, της ενσάρκου οικονομίας του Σωτήρος.

Και δικαίωςꞏ διότι εάν μη παραδεχθούμε την ύπαρξη «του διαβόλου και των αγγέλων αυτού»(Ματθ. κε΄. 41), τότε: για ποιο σκοπό εσαρκώθη, ετάφη και Ανέστη ο Ιησούς;

Δεύτερον διδασκόμεθα ότι, όταν ο άνθρωπος κυριεύεται από πολλών και ακαθάρτων παθών, αμαρτάνει αμετανόητος εις τον Θεό. Στερείται επί τέλους της θείας χάριτος, και δυναμώνει τον αγώνα του διαβόλου και γίνεται έρμαιο και κατοικητήριο του πονηρού και ωθεί τον άνθρωπο εις πάσαν κακία.

Τρίτον Αδελφοί μου, ο Ιησούς βλέποντας τους δαιμονισμένους τους ευσπλαχνισθεί και τους θεράπευσε, αλλά όμως οι κάτοικοι βλέποντας την τύχη που είχαν η αγέλη των χοίρων στον να τους κυριεύσει οι Δαίμονες και να πέσουν στο γκρεμό φοβήθηκαν και δεν επέτρεψαν τον Ιησού να εισέλθει στην Πόλη τους.

Αδελφοί μου ας προσέξουμε όλοι μας μήπως εμφωλεύει μέσα στην καρδιά μας κανένα πονηρό και ακάθαρτο πάθος, και ας καθαρίσουμε την καρδιά μας ώστε να γίνει πράγματι κατοικητήριο του αγίου Θεού.

Ας παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δυναμώνει και να μας προστατεύει γιατί «χωρίς αυτού οὐ δυνάμεθα ποιεῖν οὐδέν»( Ιωάν. ιε΄. 5).

Τελειώνοντας Αδελφοί μου ας προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε τις πλεκτάνες του πονηρού , μένοντας πιστοί προς Σωτήρα Χριστό, και προς τον πλησίον μας αδελφό να τον φερόμαστε με αγάπη, τότε να μην αμφιβάλουμε ότι ο Θεός, θέλει και ευλογεί τα έργα μας όπως αναφέρει ο Πέτρος στη Α΄ (10) επιστολή «Ο ΔΕ ΘΕΟΣ ΠΑΣΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, Ο ΚΑΛΕΣΑΣ ΥΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΔΟΞΑΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΙΗΣΟΥ ΟΛΙΓΟΝ ΠΑΘΟΝΤΑΣ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΥΜΑΣ, ΣΤΙΡΙΞΕΙ, ΣΘΕΝΩΣΕΙ, ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ».